Gudobelių arbata

5.00

Gudobelė (Lot. Crataegus)
Graikiškai cratos – jėga, tvirtovė; agein – vesti, veikti.

 

Jau vien pavadinimo paaiškinimas daug ką pasako apie gudobelės gebėjimą veikti, ir teikti jėgą.
Gudobelės uogų arbata stiprina širdies raumenį, gerina kraujo kokybę, apsaugo organizmą nuo piktojo cholesterolio kaupimosi organizme. Taip pat ji labai teigiamai veikia imuninę sistemą dėl savyje esančių vitaminų bei polifenolių, ir puikiai veikia kaip antioksidantas šalina laisvuosius radikalus iš organizmo.
Taip pat ši arbata balansuoja kraujo spaudimą, teigiamai veikia nervų ir virškinimo sistemas. Puodelis gudobelių uogų arbatos vakare, 1 val. prieš miegą, puiki dovana kūnui.
Džiovintas gudobelių uogas galima naudoti arbatai, kuri yra nepaprastai skani ir kvapni (rodos, net rožes užuodžiu ), bet galima pasidaryti ir spiritinės tinktūros.

arbatinukas
Kaip paruošti arbatą?

  • Pirmas būdas – Valgomą šaukštą gudobelių uogų užpilti 200-250 ml vandens ir virti ant labai silpnos ugnies apie 10-15 min. užsukti, uždengti, ir palikti dar pusvalandžiui pastovėti. Tada nukošti ir gerti. Galima pasisaldinti medumi, kam reikia. Bet šiaip visas arbatas rekomenduoju gerti be jokių saldiklių, natūralias – tik taip išsiskleidžia tikrasis jų skonis.
  • Antras būdas – Desertinį šaukštą džiovintų uogų užpilti verdančiu vandeniu 500 ml termose ir valandai palikti. Po valandos ar vėliau arbatą galima gerti.
  • Trečias būdas – iš vakaro užpilti šaltu vandeniu 1 valg.š. uogų 250 ml vandens, ryte užkaisti ir pavirti dar apie 10 min. ant labai lengvos ugnies. Nukošti, ir ramiai išgerti.
  • Tinktūros paruošimas.
    Visą pakelio turinė supilti į 0,5 l stiklainį ir užpilti 38% degtine. Jei tokio stiprumo neturite, tiks ir 40 %. Laikyti 2- 3 savaites, būtų gerai kas dieną dvi stiklainį pajudinti. Po trijų savaičių nukoškite į butelį, laikykite tamsoje. 1 arbatinis šaukštelis tinktūros lygu 1 puodeliui gudobelių arbatos.
Dydis

70gr.

Pirkinių krepšelis